Borsod-Abaúj-Zemplén Megye

emberi erőforrás-fejlesztési projektoldala

Tanácsadások

Dohányzás és alkoholfogyasztás megelőzését célzó tanácsadás óvodásoknak és iskolásoknak

Dohanyzas_20151027_Komloska (2)

Az óvodás, illetve iskolás gyermekek olyan életkorban vannak, amikor a dohányzásra ösztönző negatív hatások már elérik a gyermekeket. A foglalkozások keretében az oktatók játékokkal, érdekes feladatokkal elérik, hogy a gyermekek képesek lesznek a dohányzás elutasítására, a dohányzás káros hatásainak és a passzív dohányzás veszélyeinek felismerésére. Óvodai és iskolai, preventív akcióprogramok.

 

Drogfogyasztás megelőzését célzó tanácsadás iskolásoknak

Drogfogyasztas_20150812_Sarospatak (2) másolata

A drogprevenciós foglalkozások célja, hogy a fiatalok megismerjék a drogok testre, elmére és gondolkodásra gyakorolt hatásait, a függőség okait és tüneteggyüttesét, segítségkérés és nyújtás. A foglalkozások témája, nyelvezete speciálisan a közönséghez igazodik, gyakorlati példákkal, videókkal, szituációs játékokkal.

 

Személyes kompetenciafejlesztés

A belső harmónia, az önbizalom, önbecsülés, életigenlés, optimizmus képességének fejlesztése. A szubjektív jóllét fogalma. Mentális egészség és minőségi társas kapcsolatok. Stressz-oldás, pozitív gondolkodás, relaxáció. Magánéleti és munkahelyi sikeresség. Cél: az egyén életszemléletének pozitív irányú formálása, életviteli nehézségeken, krízishelyzeteken való túljutás elősegítése, fiatalok esetében a magatartási problémák csökkentése.

 

Kompetenciafejlesztés – Játékpedagógiával a lelki egészségért

Fejlesztő foglalkozások mentorok, családsegítők, műhelyvezetők, óvodapedagógusok, tanítók, tanárok, szülők, szabadidő szervezők és szociális szakemberek számára. Közösségépítő szabadidős programok, rendezvények, táborok tervezése, szervezése. Egészségtudatos programok. Társasjáték-pedagógia, drámapedagógia, idegen nyelvű alkotóműhelyek, mozgásórák.

 

Hátrányos helyzetű emberek általános életkészségeinek fejlesztését támogató tanácsadás

Az emberek stressztűrő-képességét, kimerültségének megelőzését szolgáló hatékony életkészségek oktatása, tanítása, az ehhez kapcsolódó szemléletformálás. Cél az eltérő életszakaszban és eltérő kulturális, etnikai közösségben élő célcsoport-szegmensek speciális kezelése.

 

Egészségmegőrző, prevenciós tanácsadás

A családok támogatása egészséges életmódjuk elérése érdekében. A családi élettel kapcsolatos negatív jelenségekkel szembeni prevenció (káros szenvedélyek), illetve megoldás elősegítése. Erősíteni kell a családi egészségfejlesztést, figyelembe véve a térség hátrányos helyzetét.

 

A család anyagi biztonsága – Helyes pénzgazdálkodást támogató tanácsadás

A program keretén belül a résztvevők elsajátíthatják a helyes pénzgazdálkodási ismereteket. A szakember segít a pénzügyi problémák megoldásában, javaslatot tesz a problémák kezelésére. A műhelyfoglalkozások célja, hogy hozzájáruljanak a résztvevők pénzügyi gondjaikból adódó egészségügyi problémáik kezelésében és a jövőre vonatkozó terveik megvalósításában.

 

Családterápiás tanácsadás

A_csalad_anyagi_biztonsaga_20150801_Ziliz (1)

A tanácsadás keretében lehetőség nyílik arra, hogy a foglalkozáson részt vevők kérdéseket tegyenek fel a szakértők számára. A tanácsadók feladata a különböző jogi, adósságkezelési, életvezetési, lelki egészségi, gyermeknevelési, témákban vélemény megfogalmazása, útmutatás. A programba pszichológus, jogász, pénzügyi szakember, családterapeuta és védőnő vesznek részt.

 

Csoportos tanácsadás a család lelki egészsége érdekében

A család összetartó ereje a társadalmunk egyik nagyon fontos része. A biztos családi háttér az egészségügyi állapotra, illetve a közérzetre is nagy hatással van, akár ezen is múlhat az életünk alakulása. A szilárd, biztató és támogatói szülői háttér magabiztosabb, egészségesebb szemléletű fiatalokat nevel.

 

Gyermeknevelési, mentálhigiénés, tanácsadás

A gyermeknevelési, mentálhigiénés tanácsadás olyan tevékenység megnevezése, melynek célja az egészséges lelki élet kialakítása és megtartása. A mentálhigiéné az egyénnek úgy segít, hogy arra törekszik, hogy a személy saját lelki erőforrásait mobilizálja. A kliens és a segítő együtt tűzi ki a célt, a kliens az, aki az úton halad, a segítő kérdéseivel, illetve rendelkezésére álló speciális módszerekkel kíséri. Ez egy hosszabb folyamat, ami türelmet és kitartást igényel, lassú, de tartós változást eredményez, egy olyan embert, aki a saját életében otthon van, és az élete dolgaival is sikeresen boldogul.

 

Hátrányos helyzetű emberek bevonását és programban tartását segítő általános szakértői szolgáltatás

A tevékenység célja a családok motivációjának felkeltése a programban való részvételre, a programba bevonás (toborzás) és programban tartás. Mentorok segítik a programba bekapcsolódó családokat és résztvevőket abban, hogy sikeresen el tudják végezni a programokat és elérjék az egyéni fejlesztési tervekben megfogalmazott célokat.

 

Egészséges étrendi tanácsadás- „Reformkonyha – Ételed az életed!”

Reformkonyha_20150910_Szikszo (3)

Az egészséges táplálkozás nem csupán az egészséges alapanyagokra koncentrál. Fontos az is, hogy az ételeket minél kíméletesebb módon készítsük el, hogy a tápanyag veszteség a lehető legkisebb legyen. A programokon a résztvevők megoszthatják egymással az egészséges főzési praktikáikat, közös főzések alkalmával sajátíthatnak el új technikákat. A hatékonyság érdekében mindezt elméleti (ismeretátadás) és gyakorlati (tapasztalat szerzése) síkon egyaránt. Egy alkalom foglalkozás elméleti és gyakorlati oktatást is magába foglal.

 

Szülői készségek javítását célzó közösségi foglalkozások – Szülőakadémia

A szülői készségek javítását célzó közösségi foglalkozások-  keretében szülői készségek javítását célzó közösségi tevékenységek támogatása valósul meg, szülőklubok alakítása és működtetése formájában.

 

A fizikai erőnlét javítását célzó tanácsadói szolgáltatások

Szakszerű testmozgás-tanácsadás magas kockázatúak elsősorban cukorbetegek, lipidanyagcsere-betegek, szív-érrendszeri betegek, elhízottak, és életmódjukon változtatni kívánó átlagos kockázatúak számára

 

A célcsoporttagok lelki-mentális állapotának feltárását, illetve javítását célzó csoportos foglalkozások vezetése

Személyiségfejlesztő, párkapcsolati, családsegítő tanácsadás: a családon belüli konfliktusok kialakulása visszavezethető a sok stresszre, ami még több szorongást idéz elő. A stressz hatása a szervezetünkre nagyon káros, számos betegséget idézhetnek elő, ezért lényeges a stressz kezelése. A konfliktushelyzetek megoldását, megelőzését a szakember segítségével kezelik.

 

Közösségi alapokra helyezett, célcsoport-szegmensek speciális igényeire alapozott csoportos tanácsadás – „Ételed az életed 50+” program

Az idősek közösségben tartását célzó program a nyugdíjas klubokban megvalósuló főzőklub, amely keretében dietetikus közreműködésével az életkornak megfelelő táplálkozási modellt mutatják be.